A GOJI BOGYÓ HATÁSAI

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

A goji berry sok Béta-karotint tartalmaz, mely vegyületek kutatások szerint is csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
A goji italban található ciperon és a szeszkviterpén is, melyek vegyületekről tudjuk, hogy jelentősen hozzá tudnak járulni vérnyomás normalizálásához, a magas vérnyomás csökkentéséhez.
A gojiban bioaktív vas is jelen van, ami a vérképzéshez járul hozzá. Ez ugyancsak fontos a vérnyomásunk szempontjából.

A goji a koleszterinszintre is kedvező hatással van, egyensúlyba hozza a jó és a rossz koleszterin értékeit.
A goji kimutathatóan növeli a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim termelődését, mely gátolni tudja a koleszterin oxidációját. Ez kedvező hatású magas vérnyomás esetén is, mivel az oxidálódott koleszterin megnehezíti a vér áramlását, ugyanis lerakódik az érfalakon, így egyre inkább beszűkíti a vér áramlásának szabad útját.

A gojiban jelen van a Q10 koenzim is, melynek nagyon fontos szerepe van a sejtek energiatermelésében, és a magas vérnyomást is csökkenti, azzal hogy növeli az érfalak rugalmasságát, illetve az LDL-koleszterin oxidációját is akadályozza. A Q10 nélkülözhetetlen a szívizom egészséges működéséhez.

Klinikai vizsgálatok szerint a goji fogyasztása segít a szívritmuszavarok, az agyvérzés és a szívroham megelőzésében.
Kutatások támasztják alá, hogy csökkenti a vérnyomást és a vérlemezkék összecsapzódását és a vér sűrűségét, valamint akár 80 %-kal csökkenti a vérszérum triglicerid- és koleszterinszintjét.

A goji bogyó hatóanyagai, hígítják is a vért, mivel növeli a szervezet magnézium- és káliumszintjét, miközben mérsékli a plazma homocisztein szintjét, ami csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának esélyét. [01.]

Immunerősítés

Immunerősítés

A goji bogyó egy igazi BIO MULTIVITAMIN, mely rengeteg létfontosságú tápanyaggal tölti fel szervezetünket. Ennek köszönhetően a goji berry az egyik legjobb természetes immunerősítő, immunstimuláló táplálék.

A goji gyümölcslé értékes hatóanyagai támogatják a szervezet önálló védekezési mechanizmusainak az erősítését.
A goji nagyon sok C-vitamint tartalmaz, mely vegyület közismerten alapvető fontosságú immunitásunk számára.

A goji bogyóban lévő antioxidánsok, köztük az E-vitamin, a flavonoidok, a poliszacharidok, az ásványi anyagok szintén komoly támogatást nyújtanak védekezőképességünk számára. [02.]

A goji bogyó fogyasztásának hatására megemelkedik a hasznos bélbaktériumok, vagyis a probiotikumok szintje a szervezetünkben. Ezek a jótékony baktériumok felelősek az immunműködés 70-80%-áért, mivel többek között elősegítik az emésztési funkciókat és fokozzák az immunsejtek termelését is.

A goji bogyóban lévő számtalan tápanyag, különösen a poliszacharidok segítenek a megfelelő immunválasz kiválasztásában, valamint abban is, hogy az immunsejtek különbséget tudjanak tenni a jó és a rossz baktériumok között.

A goji bogyó poliszacharidjai védik és támogatják a májat is, amivel jelentősen támogatják a teljes szervezet méregtelenítését, mely a védekezőképesség szempontjából,ugyancsak fontos.

Látásjavítás

Látásjavítás, Szem állapot javítás

A goji bogyó bőségesen tartalmaz antioxidáns hatású Béta-karotint, A-vitamint, luteint és zeaxantint, melyek kiemelten védik a szemeket, erősítik a látást, illetve megelőzhetnek olyan szembetegségeket is, mint a szürkehályog vagy a makuladegeneráció.

Nem nagyon tudunk más olyan gyümölcsről a természetben, amely ennyi karotinoid vegyületet egyszerre tartalmazna. [03.]

A goji hatóanyagai nagymértékben támogatják a látás minőségének javulását, csökkentik a vakfoltokat, valamint abban is segítik szemeinket, hogy kevésbé fáradjanak ki az egész napos fokozott igénybevétel, munka alatt.

A Mannavita goji gyümölcslé fogyasztása kifejezetten ajánlott, például azoknak, akik számítógép előtt dolgoznak.

A goji bogyó a benne lévő jelentős mennyiségű A-vitaminnak köszönhetően hozzájárul a szürkületben és sötétben való jobb látáshoz is, ugyanis segíti a szemeket a változó fényviszonyokhoz való gyorsabb és könnyebb alkalmazkodásban. A goji sokat segíthet farkasvakság esetén is.

A gojiban lévő zeaxantin, a szemeinkben természetesen jelen lévő festékanyag, melynek hiánya egyértelműen összefüggésbe hozható az időskori vaksággal, ezért a goji fogyasztásával csökkenteni tudja az időskori látásromlást. A zeaxantin másik fő hatása, hogy védi a szem retináját a fertőzésektől, valamint a kék fényt is elnyeli. 

Orvosi kutatások igazolják, hogy a luteint és zeaxantint tartalmazó élelmiszerek természetes módon képesek támogatni a szemek egészségét.

Tajvani Nemzeti Egyetem tudósai szerint a goji bogyó fogyasztása cukorbetegeknek segít a diabétesz miatt kialakuló látáskárosodás megelőzésében.

Hormonegyensúly

Hormonegyensúly

A goji bogyóban lévő esszenciális zsírsavak, hozzájárulnak testünkben, a kiegyensúlyozottabb hormonműködésért.

Mára már tudományosan bizonyított tény, hogy a gojiban lévő anyagok, jelentősen támogatják, serkentik a mellékvesék működését, s ennek köszönhetően a nemi hormonok szabályozását is elősegíti. 

Cukorbetegség

Cukorbetegség

A goji nem járul hozzá károsan a vércukorszint megemeléséhez. Főként a benne lévő antioxidánsok segítségével a koleszterin és a vérnyomás szabályzása mellett képes a vércukor szintjének normalizálására is, mivel adaptív módon tud egyensúlyt teremteni a szervezetben.

A goji bogyó nem helyettesítheti a diabéteszesek számára kötelező inzulin adagolását vagy a különféle gyógyszerek szedését, azonban számtalan tudományos szaklapban, többek között a Life Sciences-ben is elismerték már, hogy a goji fogyasztása igen kedvező hatású cukorbetegség esetén.

A goji jótékony hatású a diabéteszes szövődmények megelőzése terén, mint például a veseelégtelenségek vagy az esetleges látáskárosodások miatti szemproblémák.

Manapság az orvostudomány is elismeri, hogy a goji a benne lévő szemtápláló hatóanyagjai által hatékony lehet a diabéteszes retinopátia megelőzésében és kezelésében is.

Basil Roufogalis, farmakológiai professzor úgy gondolja, hogy a goji gyulladáscsökkentő és antioxidáns képességei védelmezik a retinát: „A diabéteszes retinopátia cukorbetegeknél a leggyakoribb vaksághoz vezető ok. Úgy vélem a goji védi a retina sejtjeit és szöveteit a glükóz nagy koncentrációja által okozandó sejtkárosodástól /elhalástól (...) Bízzunk a humán-klinikai kísérletek hasonlóan pozitív eredményeiben! (...)” 

Máj betegségek

Máj betegségek

A goji bogyó támogatja a máj méregtelenítését és működését is. A gojiban található betain nevű anyag nélkülözhetetlen a máj kolin termeléséhez. A kolin pedig elengedhetetlen a máj egészségének szempontjából. [04.]

A gojiban megtalálható a cerebrozid nevű vegyület is, mely kivételes hatékonysággal óvja a máj minden egyes sejtjét.
A goji bogyóban lévő
számtalan fitokemikália pedig a máj méregtelenítő tevékenységét támogatja nagymértékben.

A goji bogyó egyik kivételes hatása, hogy nagymértékben képes növelni a szuperoxid-dizmutáz nevű erélyes antioxidáns vegyület termelését, ami kutatások tanulsága szerint is igen hatékony védelmet biztosíthat az időskori májelváltozások, illetve a májrák kialakulása ellen.

A gojiban található az elismert rákellenes hatóanyag, a germánium, melynek segítségével komoly védelmet biztosít a daganatos megbetegedések ellen. Mindezt tovább fokozza a benne lévő poliszacharidok és antioxidánsok kombinációja, amik együttesen képesek lehetnek meggátolni a genetikai mutációk kialakulását, mely döntő fontosságú a rákos megbetegedések kialakulásában.

A goji a máj működésének támogatásával javítja az emésztés hatékonyságát is, így többek között segíthet megszabadulni a sokak életét megkeserítő puffadástól is. 

A goji bogyó májvédő és májtisztító képességével támogatja az elfogyasztott táplálékok hatékonyabb és gyorsabb feldolgozását, ezáltal a test minden sejtje több tápanyaghoz juthat hozzá rövidebb idő alatt, ami a teljes szervezet egészségére nézve rendkívül kedvező hatású.

Prosztata problémák

Prosztata problémák

A goji bogyóban található béta-szitoszterol egy olyan erős gyulladásgátló vegyület, melyet alkalmaznak szexuális impotencia és a prosztata megnagyobbodásának kezelésében is.

Kínai kutatók kimutatták, hogy a goji poliszacharidjai megakadályozhatják a prosztatarák kialakulását. Laboratóriumban végzett kísérletek során a goji a prosztatarákos sejtekben DNS-károsodást, 41%-uknál pedig sejthalált okozott.

Antioxidáns védelem

Antioxidáns védelem

 A goji bogyó sok antioxidáns vegyületet (polifenolokat, flavonoid hatású vegyületeket, szelént, karotinoidokat, E- és C-vitamin stb.) tartalmaz. Ezek az antioxidánsok képesek semlegesíteni és lerombolni a szervezetben kártékonyan tevékenykedő szabadgyököket.

A szabadgyökök rendkívül reaktívak, és leginkább DNS mutációt okoznak, ezzel pedig jelentősen hozzájárulnak a sejtkárosodáshoz, és akár olyan komoly degeneratív betegségek kialakulásához is, mint a rák.

A goji antioxidánsai erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaölő hatással is rendelkeznek.

Az antioxidánsok hatékonyan lassítják az öregedés folyamatokat, melyeket a szabadgyökök sejtkárosító hatásai okoznak leginkább.

A szervezetünk önálló védekezési mechanizmusának részeként képes a szabadgyökök elleni antioxidáns védelemre a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim termelésével. Ennek az enzimnek azonban egyre csökken a szintje az öregedéssel, ezért egyre több kárt képesek okozni a szabadgyökök a testben.

Kutatások kimutatták, hogy a goji fogyasztásával növekszik a SOD szintje a szervezetben. [05.]

Egy 2012-ben készült tanulmány szerint a goji bogyó jelentősen csökkenti a gyulladásokat, illetve megakadályozza az új vérerek képződését, mely hatások nagyon kedvezőek a daganatos betegségek elleni küzdelemben. 

Szorongás, Jobb alvás

Szorongás, Jobb alvás

Kutatások kimutatták, hogy a goji berry csökkenti a stresszt, támogatja a nyugalom, a boldogság és a jólét érzését, mivel csökkenteni tudja a kortizol hormon termelését stresszhelyzetekben. A kortizol olyan a hormon, ami a stresszhez kapcsolódik.

A gojiban sok olyan tápanyag van, melyek segítenek szervezetünknek a stressz kezelésében, közülük kiemelkedik a tiamin és a magnézium, melyek segítenek a jobb alvásban, a hangulat javításában, több energiát adnak és segítenek a stressz leküzdésében.

Egy 2012 tanulmány írta le, hogy a goji poliszacharidjai segíthetnek csökkenteni a kortikoszteron nevű stresszhormonnak a termelődését, amely a szexuális gátlásokat váltja ki sok férfinál.

A goji bogyóban lévő melatonin nevű hormon segít fenntartani a test belső órájának helyes működését. A Sleep című lapban megjelent tanulmányok gyűjteménye szerint a melatonin támogatja a jobb, pihentetőbb alvást.

A Hongkongi Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a goji bogyók vizes kivonata megzavarja az agyban a béta-amiloid fehérjék neurotoxikus hatásait, amelyek számos idegrendszeri betegséggel kapcsolatba hozhatóak.

2008-ban egy 34 alany részvételével történt vizsgálat során azt tapasztalták, hogy 2 héten át, napi 120 ml goji gyümölcsvelő fogyasztása kedvezően befolyásolta az alanyok hangulatát, szellemi frissességét, és javított az agyműködésen.

Bőr állapot javítás

Bőr állapot javítás

A goji hozzájárul a bőr táplálásáhozrugalmasabbá és tisztábbá varázsolhatja bőrünket.

A gojiban lévő étrendi nyomelemek különösen kedvező hatásúak külsőnkre nézve:

  • a vas támogatja a vérképzést;
  • a szelén növel a C-vitamin hatásait;
  • a kalcium elengedhetetlen a bőr, a haj és a csontok egészségének megőrzéséhez;
  • a cink támogatja a bőr gyógyulását és rugalmasságát.

A goji bogyóban lévő jelentős mennyiségű C-vitamin, lényeges a bőr egészségének és fiatalságának megőrzéséhez, mivel növeli a kollagén termelését, illetve támogatja a gyorsabb sebgyógyulást. Emellett pedig védelmezi a bőr sejtjeit a szabadgyökök károsító hatásaitól.

Az aminosavak hozzájárulnak a bőr sima és finom vonalainak feltöltéséhez, javítják a bőr textúráját, illetve fokozzák a hidratáltságát is.

A benne lévő karotinoid vegyületek miatt, fogyasztásával gyorsabban lehet barnulni. A béta-karotin, a lutein, a zeaxantin és a xantifol karotinoidok, segítenek megőrizni a fiatalos, ragyogó bőrt.

A gojiban lévő poliszacharidok hatásos bőrregeneráló és gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért hozzájárulnak a bőr rugalmasságának megőrzéséhez idősebb korban is.

A goji nagymértékben képes növelni az ATP nevű vegyület termelését, mely elengedhetetlen a sejtek normális működéséhez, így a bőr önregeneráló képességéhez is.

Gyengeség, Erőnlét növelés

Gyengeség, Erőnlét növelés

A goji Földünk egyik tápanyagokban legdúsabb gyümölcse, ezért az egyik legjobb és legtermészetesebb teljesítményfokozó, erőnlétnövelő táplálék.

A kínai statisztikai adatok napjainkban is azt bizonyítják, hogy Ninghszia tartományban, a goji őshazájában, ahol az emberek minden nap fogyasztják, most is 16-szor több 100 év feletti ember él, mint Kína más részein.

A goji bogyó valamennyi B-vitamin fajtát tartalmazza, mely a táplálékok energiává történő átalakításához is nélkülözhetetlen. 21 féle ásványi anyagja között ott van a kalcium, a magnézium, a vas, a cink, a réz, a kálium és a szelén is. 18 féle aminosavat tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, vagyis létfontosságú számunkra.
Emellett számos további nélkülözhetetlen tápanyag található benne, melyekkel feltölti szervezetünket, kitűnően energetizálja és vitalizálja azt. [06.]

A goji növeli az állóképességet és a kitartást, s emellett fokozza az izomműködést is. Az olyan adaptogén növények, mint a goji jelentősen javíthatják a reflexek működését és a reakcióidőt, illetve támogatják a motorikus koordinációs képességeket is.

Egy-egy kimerítő edzés vagy más fizikai igénybevétel során a szervezet glikogén-és kreatin-foszfát készletei jelentősen kimerülnek. A goji adaptogén hatásával képes lelassítani ezt a folyamatot, így tovább bírhatjuk az edzéseket, illetve jobb eredményeket érhetünk el.

A goji fokozza az agyalapi mirigyben a növekedési hormon termelődését, mely például fokozza az erőnlétet, hozzájárulhat az izomépüléshez, az izmok regenerálódásához, illetve a testzsír redukálásához is.

A goji bogyó hatására nő a véráramlás is, így maximális oxigénfelvételt biztosít az izmok számára, így azok sokkal nagyobb erőkifejtésre lesznek képesek, jóval hosszabb időn keresztül.

Tapasztalatok szerint, a goji fogyasztás hatására, csökken az izomfáradtság és az izomláz is, mivel a benne található laktát-dehidrogenáz nevű enzim képes lebontani a tejsavat, mely sportolás közben keletkezik, és ami csökkenti az oxigén áramlását az izmok felé.

Fogyókúra, Zsírégetés

Fogyókúra, Zsírégetés

A goji jelentősen fokozza a szervezet anyagcseréjét, minek következtében nagymértékben támogatja a fogyókúrát.
A goji bogyó szabályozólag hat a vércukorszintre és a koleszterinszintre is, miközben bőséges hatóanyag-tartalmával feltölti a szervezetet szinte minden szükséges tápanyaggal, ezért az étvágyat is jelentősen el tudja venni.

A gojiban található poliszacharid molekulák 5-szörösére pörgetik fel az anyagcsere folyamatát, ami jelentősen támogatja a zsírsejtek számának és méretének csökkenését is.

A goji bogyóban lévő béta-szitoszterol csökkenti a káros koleszterin szintjét a májban, ami egyébként jelentősen hozzájárul az elhízáshoz. A goji ezzel is jelentősen támogatja a szervezetet a sikeres fogyásban.

A goji fokozza a növekedési hormon termelődését is, mely lassítja az öregedési folyamatokat, illetve a bőr állapotára is rendkívül pozitívan és fiatalítóan hat.  Ez segít abban, hogy a fogyás után ne maradjanak vissza csíkok, és ne legyen petyhüdt a bőr.

A goji bogyó fogyasztása még látványosabb hatásokat érhet el a 35 évnél idősebb nők esetén, mivel 35 év felett már sokkal nehezebben hat a fogyókúra és a sportolás, és ezek eredménye is kevésbé tartós általában.

Fogyás elősegítésének céljából fogyasszunk napi 30-60 ml goji gyümölcslevet étkezések előtt vagy után.

Termékenység fokozás

Termékenység fokozás

A goji olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünkben a megfelelő hormontermeléshez, és kutatásokkal alátámasztva segíti a mellékvesék működését, így a nemi hormonok szabályzásához is hozzájárul.
A goji nők esetén fokozza a termékenységet, férfiaknál pedig jelentősen meg tudja hosszabbítani a spermiumok élettartamát.

A goji támogatja az agyalapi mirigy működését, ezzel fokozza az emberi növekedési hormon termelését, mely egyebek mellett a libidót is helyreállítja.

A növekedési hormon termelésének fokozásával férfiak esetén a goji védelmet biztosítheréknek az olyan káros anyagokkal szemben, mint például a BPA, ami a műanyagokból kerül be a testünkbe.

Egy nemrégiben, Pekingben végzett kutatás kimutatta, hogy a goji poliszacharidjai között lévő mester molekulák védelmet nyújtanak a spermiumoknak.

A goji bogyó képes emelni a tesztoszteron szintjét, ami nők és férfiak esetén is elengedhetetlen a libidó növeléséhez.
hongkongi egyetemen végzett kutatások kimutatták, hogy a gojiban lévő poliszacharidok közvetlenül befolyásolják a stresszhez kötött vegyületek felszabadulását, amik akadályozzák a tesztoszteron termelését. 

A goji bogyót Kínában előszeretettel alkalmazzák a korai magömlés és az impotencia kezelésére is.

A mellékvesék a szexuális energiáink központi energiaforrásai. A goji bogyó kutatásokkal igazoltan támogatja a mellékvesék regenerálódását, ezáltal növeli a szexuális vágyat is.

Termékenység fokozási célból, célszerű együtt fogyasztani a méhpempővel.

Megfázás, Téli betegségek

Megfázás, Téli betegségek

A goji bogyó rengeteg létfontosságú, immunerősítő tápanyagot tartalmaz, sok benne a C-vitamin például.

A gojiban lévő tápanyagok stimulálják az immunrendszert, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.
Ennek köszönhetően a rendszeresen fogyasztott goji ital komoly védelmet nyújthat a téli, megfázásos betegségek ellen is.

Ha a goji bogyó levét összekeverjük tejjel, akkor egy igen hatásos influenza elleni italt kaphatunk. A kutatók szerint az így elkészített keverék nagymértékben csökkentheti a betegség tüneteit, illetve le is rövidíti annak gyógyulási idejét. 

Egy tanulmány kimutatta, hogy a tejjel kevert goji levet 4 hétig fogyasztók esetén megnőtt a fehérvérsejtek aktivitása az influenzát kiváltó vírusokkal szemben, valamint  csökkentek a gyulladások a tüdőben.

A tudósok így azt állapították meg, hogy ez a goji bogyós ital, csökkenti a vírusok mennyiségét a tüdőben, illetve megakadályozza a vírusfertőzést gyakran kísérő súlyvesztést is.